آیتالله مصباحی مقدم: تعبیر «لیست سیاه» به هیچ وجه صحیح نیست. چیزی به نام لیست سیاه FATF وجود ندارد.
متأسفانه مطبوعات ایران دائما درباره این اصطلاح حرف می زنند. آنچه وجود دارد لیست کشورهای همکار، غیرهمکار، در حال همکاری و تعلیق شده در حال همکاری با FATF است.
وی افزود: تعبیر «لیست سیاه» اثر بسیار بدی روی افکار عمومی جامعه ما دارد و کسانی که این اصطلاح را به کار می گیرند با روان جامعه بازی می کنند. چرا باید روانپریشی برای ملت ایران به وجود آورند؟ این اشتباه بزرگی است.
زیرا موکدا می گویم در FATF اصطلاحی به نام لیست سیاه وجود ندارد. در این برهه ما مجددا وارد لیست کشورهای غیرهمکار با FATF شدیم. البته آنچه تصویب شده مجددا فرجه ای برای ایران باقی گذاشته که هر وقت دو کنوانسیون پالرمو و CFT را تصویب کرد، مجددا امکان ورودش به لیست کشورهای همکار وجود دارد.
این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام ادامه داد: برخلاف آنچه قبلا گفته می شد و در مطبوعات کشور به آن دامن می زدند که اگر ایران به تعبیر اشتباه مطبوعات به لیست سیاه FATF بپیوندد برای بازگشتش حتی بعد از تحریم های آمریکا نیز پروسه طولانی نیاز است، باید بگویم که چنین حرفی درست نیست. ایران تاکنون به ۳۹ توصیه از ۴۱ توصیه FATF عمل کرده ولی تاکنون هیچ فایده و منفعتی از این ۳۹ برنامه اقدامی که انجام داده نبرده است.
وی بیان کرد: اینکه آیا اتفاقی که روز جمعه افتاده، تاثیری بر روی قیمت ارز یا وضعیت تجارت خارجی ایران خواهد گذاشت یا نه؟ نمی دانم باز چرا مطبوعات کشور مرتب به این مساله دامن زده و دست به فضاسازی می زنند؟ متاسفانه رسانه ها با چنین رویکردی افکار عمومی، فعالان اقتصادی، بازار و کسانی که در بورس سرمایه گذاری کرده اند را به غلط تحت تاثیر قرار می دهند. این رویکرد باعث می شود کسانی که خرید و فروش ارز انجام می دهند را تشویق به بالابردن قیمت ارز کنند. حال آنکه هیچ اتفاق مهم جدیدی رخ نداده است.
آیتالله مصباحی مقدم گفت: مهم این است که ما در شرایط تحریمی آمریکا هستیم. این شرایط موجب شده که بانک های بین المللی درجه یک و دو و شرکت های بزرگ جهانی تحت تاثیر تحریم های آمریکا با ما کار نکنند. این مسیر همچنان استمرار پیدا خواهد کرد تا وقتی که آمریکا تحریم های خود را بردارد یا اینکه کشورهای دیگر کم کم جرأت دور زدن تحریم ها را پیدا کنند که من چنین امری را بسیار بعید می دانم.
وی گفت: اما امروز بانک ها و شرکت های درجه ۳ دنیا کماکان با ایران همکاری می کنند. این بانک ها و شرکت ها با آمریکایی ها تعامل ندارند یا اگر هم داد و ستدی دارند بسیار اندک است. بنابراین ترسی از مورد تحریم قرارگرفتن ندارند. لذا همین وضعیتی که امروز داریم استمرار پیدا خواهد کرد. میزان صادرات ما در سال جاری ۳۶میلیارد دلار بوده و تقریبا همین مقدار نیز واردات داشته ایم. این صادرات و واردات را چگونه انجام داده ایم؟ آیا با استفاده از بانک ها و شرکت های بزرگ جهانی بوده؟ خیر، تمام این مقدار با استفاده از بانک ها و شرکت های درجه سه دنیا، صرافی ها و دولت های همکار ایران مانند چین، روسیه، هند، ترکیه و عراق بوده است.
عضو جامعه روحانیت مبارز گفت: همکاری ها مشابه گذشته ادامه پیدا خواهد کرد و بانک ها و کشورهایی که تاکنون با ایران همکاری می کردند واهمه ای از ادامه همکاری ندارند. FATF نیز جز توصیه هیچ کار دیگری نمی تواند انجام دهد و تنها می تواند بگوید در همکاری تجاری با ایران احتیاط کنید. بانک ها و کشورهای همکار ایران تاکنون احتیاط های خود را کرده اند و شناخت خوبی هم دارند. آنها به خوبی می دانند که ایران نه پولشویی و نه تأمین مالی تروریسم می کند. بنابراین معنا ندارد که ما از طریق مطبوعات و رسانه ها افکار عمومی را پریشان کنیم تا مردم فکر کنند دنیا به آخر رسیده است.
وی افزود: یک کشور ۸۰ میلیونی، کشوری که یک درصد اقتصاد جهانی را دارد. کشوری که ۷درصد ذخایر زیرزمینی جهان را دارد به بن بست نمی رسد. ۸۰درصد اقتصاد ایران داخلی است و تنها بیست درصد اقتصاد ایران وابسته به داد و ستدهای خارجی است. چرا باید این مناسبات ۲۰ درصدی را به گونه ای تعریف کنیم که ۸۰ درصد اقتصاد داخلی دچار مشکل شود؟ بنابراین من معتقدم اتفاق تازه ای رخ نخواهد داد. رئیس محترم بانک مرکزی نیز در واکنش به افزایش نرخ ارز و بعضی موضع گیری های رسانه ای و مطبوعاتی به کسانی که باید آنها را به شدت ناآگاه خواند یا دارای غرض و مرض هستند، واکنش نشان داد و گفت نرخ ارز در ایران تحت تاثیر قرارگرفتن ایران در گروه های غیرهمکار از سوی FATF قرار نمی گیرد.
عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت: وقتی رئیس بانک مرکزی چنین اظهارنظری می کند چرا بقیه این حرف ها را نمی شنوند؟ چرا بنا را بر این می گذارند که قشقرقی به پا کنند که خود آن قشقرق تاثیرگذار شود؟ بعضی از نویسندگان مطالب در این خصوص به آمریکایی ها و دشمنان نظام جمهوری اسلامی آدرس می دهند که اگر می خواهید تحریم کنید الان وقتش است. اگر می خواهید فشار بیاورید الان موقع خوبی است. باید پرسید آیا آنها خجالت نمی کشند که این گونه رفتار می کنند و در حال ریختن آب به آسیاب دشمنان جمهوری اسلامی هستند؟
وی بیان کرد: رسانه ها بگذارند افکار عمومی آرام باشد و به مردم آرامش دهند. اصولا واقعیت اقتصاد یک مساله است و وضعیت روانی نسبت به آن مساله دیگری است. ممکن است واقعیت تحت تاثیر اتفاقی قرار نگیرد ولی وضعیت روانی قرار گیرد. برای نمونه، اگر همه حرف از تورم بزنند خود این حرف ها تورم آفرین است و به عبارتی دیگر تبدیل به انتظارات تورمی می شود. بنابراین نباید به این شیوه رفتار کرد. باید منافع ملی را در نظر گرفته و سیاسی کاری نکنیم. سیاسی کاری در این گونه موارد سمی مهلک برای نظام جمهوری اسلامی و ملت ایران از لحاظ اقتصادی است.
آیتالله مصباحی مقدم با اشاره به سخنان وزیر امور خارجه کشورمان درباره FATF که گفته بود اگر این لوایح تصویب نشوند خودمان به دست خود بهانه ای به آمریکا برای فشار بیشتر بر کشور می دهیم، گفت: آمریکا حداکثر زور خود را زده و هرگونه تحریم اقتصادی و مالی که می توانسته انجام داده است. ما بعد از اینکه در اوج تحریم ها قرار گرفتیم به تدریج از شدت فشارها کاسته ایم. کار به جایی رسید که آمریکا خود آقای ظریف، رهبر معظم انقلاب و همچنین اخیرا پنج نفر از اعضای شورای نگهبان را تحریم کرد. پس دیگر چیزی برای تحریم در دست آمریکا باقی نمانده است و مطمئن باشید اگر چیزی باقیمانده بود آن را هم تحریم می کرد.
وی افزود: تنها یک راه برای آمریکا باقیمانده و آن هم این است که ما CFT و پالرمو را تصویب کنیم. تنها در این صورت است که آمریکا می تواند تحریم های بیشتری علیه ما وضع کند. چرا که در این صورت ما همین میزان صادرات و وارداتی هم که با دور زدن تحریم ها داریم، نخواهیم داشت.